En wat heeft u eraan?

En wat heeft u eraan - De voordelen van wassen op 30°

Wist u dat een kleine verandering van uw wasgewoontes een groot verschil kan uitmaken? Zeker het gebruik van lagere temperaturen kan erg voordelig zijn. Door op zo laag mogelijke temperaturen te wassen, bespaart u energie, vermindert u de CO2 - uitstoot en helpt u het milieu. En het goede nieuws is dat uw kleren ook veel langer mooi blijven. Waarom zou u er dan geen gewoonte van maken om, afhankelijk van het soort wasgoed, de wastemperatuur lager in te stellen?

 

UW KLEDING NET ZO SCHOON EN FRIS ALS NODIG

 

Wassen op lage temperaturen zoals 30° geeft geweldige resultaten. Waarom? De vooruitgang van de wasmachines en wasmiddelen maakt het nu mogelijk kleding ook op lagere temperaturen te reinigen. De huidige producten zijn ontworpen om op lage temperaturen performante resultaten te leveren. Dat betekent dat u de wastemperatuur kunt verlagen en uw kleding toch schoon en fris is.

UW KLEDING GAAT LANGER MEE

 

Wassen op lage temperatuur is beter voor het textiel. Dat is een groot voordeel want zo blijven uw kleren langer mooi. Kleding behoudt niet alleen langer zijn kleur als het op lage temperaturen gewassen wordt, het verslijt ook minder snel.

COLLECTIEVE INSPANNINGEN HEBBEN GROTE VOORDELEN VOOR HET MILIEU

Wat we samen doen, doen we beter. Als iedereen in Europa een inspanning zou doen om wanneer mogelijk de wastemperatuur te verlagen, zou dat een enorm verschil maken. Een verlaging met slechts 3° van de gemiddelde wastemperatuur in Europa komt overeen met een vermindering van de uitstoot van meer dan 700.000 wagens. Deze vermindering geldt ook voor België. Door de gemiddelde wastemperatuur in België met slechts 3 °C te verlagen, voorkomen we een CO2 - uitstoot die overeenkomt met 10000 minder wagens op de weg. Dat is best wel veel! Zo zie je maar hoe vele kleine persoonlijke handelingen een groot verschil kunnen maken! 

Hoe kan u, uw steentje bijdragen? Het milieu helpen kan door simpelweg de wastemperatuur van uw machine te verlagen wanneer mogelijk, want daardoor bespaart u energie. En er zijn nog meer voordelen! Wassen op lage temperaturen is een zachter proces waardoor uw kleding langer meegaat.

Hoe beginnen?

Wassen op lage temperaturen: wasgids

Over het algemeen zijn lage wastemperaturen (30°) voldoende voor kledij die niet erg vuil is en wanneer er niemand in het gezin ziek is.

 

De meeste kledij en textiel kan perfect op lage temperaturen gewassen worden. Maar voor sommige zaken is een grondigere wasbeurt vereist. Klik hier voor meer informatie! 

  • Bovenkleding: jasjes, rokken, broeken, pulls, overhemden, jurken
  • T-shirts, onderhemden, sokken
  • Strandhanddoeken, tafellinnen, gordijnen
  • Andere: zie de gids hierboven
Ontdek alle items die u kunt
wassen bij lage temperaturen

Nog meer nuttige tips!

HOE MAAK JE EEN VERSCHIL - EXTRA TIPS VOOR EEN BETER MILIEU EN EEN BETERE ZORG VOOR UW KLEDING

 

Hier vindt u enkele handige tips om als consument uw kleding net zo schoon te krijgen en tegelijkertijd water, CO2 en geld te besparen.

Meer tips voor duurzaam wassen? Bezoek www.cleanright.eu

1. RANGSCHIK PER KLEUR

 

Sorteer op donkere kleuren, bonte kleuren, pastelkleuren en wit.

2. KIJK OP HET WASLABEL

Kijk op het waslabel van uw kleding om te weten hoe u ze het beste wast. Het geeft nuttige informatie over hoe u het kledingstuk kunt wassen en verzorgen zonder de stof te beschadigen. Het getal in het wastobbe-icoontje op het label geeft de maximumtemperatuur in graden Celsius aan. Warmer wassen mag niet, maar wassen aan een lagere temperatuur is perfect mogelijk. Probeer het en bespaar energie!

 

Vind meer nuttige tips over het verzorgen van uw kleding op www.clevercare.info.

3. SORTEER VOLGENS DE VEREISTE WASTEMPERATUUR

 

Sorteer je was volgens zijn hygiënische toestand. Kledij van een zieke persoon bijvoorbeeld, dient gescheiden te worden van de gewone dagelijkse was en met een universeel waspoeder op 60° te worden gewassen als het label dat toelaat. De normale dagelijkse was kan op lage temperaturen zoals 30° gewassen worden, zeker als die niet erg vuil is. Voor items die rechtstreeks op het lichaam worden gedragen en met lichaamsvloeistoffen bevuild kunnen zijn (bijv. ondergoed) is een wastemperatuur van 30 of 40° en een universeel waspoeder aangewezen.

4. GEBRUIK DE AANBEVOLEN HOEVEELHEID WASMIDDEL

Volg nauwgezet de doseringsinstructies op de verpakking van het wasmiddel. Doseer altijd in overeenkomst met de vuilheidsgraad en waterhardheid.

 

Wasproducten zijn steeds meer geconcentreerd. De doseringsinstructies naleven is van essentieel belang.Het gebruik van meer product leidt niet altijd tot betere resultaten. De instructies naleven kan een groot verschil maken!

5. ZORG ERVOOR DAT DE WASMACHINE VOL IS

 

Zorg er altijd voor dat de wastrommel op een optimale manier gevuld is. Uw machine tweemaal halfvol laten draaien, verbruikt veel meer energie, water en wasmiddel dan ze één keer goed gevuld laten wassen.

6. RECYCLEER EN HERVUL

 

Sorteer uw lege verpakking correct of vul ze opnieuw, indien er navullingen bestaan.

Ontdek “I prefer 30°” in België

I prefer 30° België zit ook op FACEBOOK

Klik hier, volg ons en draag ook zo je steentje bij

 


Ontdek “I prefer 30°” in België 
Wist u dat we in Europa en in België gemiddeld op 41 °C wassen? Indien alle Europeanen hun gemiddelde wastemperatuur met slechts 3 °C zouden verlagen, kunnen we meer dan 2,300 GWh/jaar besparen. Dat is evenveel als het totale elektriciteitsverbruik van meer dan 300.000 inwoners! Deze vermindering geldt ook voor België. Door de gemiddelde wastemperatuur in België met slechts 3 °C te verlagen, besparen we een uitstoot die het equivalent is van meer dan 10000 wagens. Wij willen aantonen dat op lagere temperaturen wassen voor iedereen goed is én ook voor het milieu natuurlijk. 

Wassen op lagere temperaturen is voor iedereen voordelig.
Een kleine verandering in uw wasgewoontes, en zeker lagere wastemperaturen, kan voor iedereen heel voordelig zijn. Hoe? Door gewoon de temperatuur lager in te stellen, zijn uw kleren even schoon, stoot u minder CO2 uit en helpt u het milieu. Bovendien blijven uw kleren ook veel langer mooi en loopt u minder risico de stof te beschadigen.

Kiest u ook voor 30°?
De campagne “I prefer 30°” is een initiatief van de wasmiddelenindustrie om de consumenten bewust te maken van de voordelen van een lagere wastemperatuur. De campagne roept alle industriële spelers en partners op om deze boodschap te verspreiden en om een hoogstaande duurzame standaard voor de volledige sector te respecteren. Maar we rekenen ook op u, de consument. Samen willen we iedereen aanmoedigen om hun wasgewoontes te veranderen en vooral op zo laag mogelijke temperaturen te wassen. Iedereen wint erbij: het verlaagt de CO2-uitstoot, zorgt voor lagere elektriciteitsfacturen en helpt om de kleren langer mooi te houden. 

Als een voorstander van duurzame wasgewoontes, kan u geld besparen, het milieu ontzien en uw kleren langer mooi houden. Hoe? Gewoon door te kiezen voor 30°.

Zet je in voor duurzame wasgewoontes
A.I.S.E. en de wasmiddelenproducenten willen met een consumenten engagement campagne lagere wastemperaturen promoten. De campagne wordt in België georganiseerd via de nationale organisatie DETIC

De campagne is opgebouwd rond de slagzin “I prefer 30°” en wordt in 2014 aan de consumenten voorgesteld. De “I prefer 30°”- campagne is innovatief omdat ze openstaat voor retailers, producenten van wasmachines, modefabrikanten en –retailers, overheden, ngo’s en sympathiserende ondernemingen. De combinatie van zoveel verschillende stakeholders maakt dit tot een unieke campagne!

Klik hier om te zien wie onze partners zijn in België. 

Heeft u interesse om zelf partner te worden? Klik dan hier.
 
‘I prefer 30°’ wil ook samenwerken met ambassadeurs. Ambassadeurs zijn personen die interesse hebben in duurzame ontwikkeling in het algemeen en die de promotie van duurzame consumptie en duurzaam gebruik van wasmiddelen ondersteunen. Ambassadeurs zijn bijvoorbeeld Europese of nationale autoriteiten, vertegenwoordigers uit de wasmiddelenindustrie, opinieleiders, consumenten – en /of milieuorganisaties,